pit bulls and parolees

Jag har den senaste veckan helt fastnat i animal planets serie pit bulls and parolees, jag är nu i mitten av säsong 6 och serien blev bara bättre när dem valde att lämna Agua Dulce i Californien för New Orleans i Louisiana. 
 
New Orleans är en av städerna som jag har på min USA-lista. Och New Orleans är också med på min bo-lista. Hur kan man inte älska New Orleans, trotts vädret dem har mycket regn och har råkat ut för rätt många extrema orkaner. Naturkatastroferna har lett till många förstörda hus som blivit övergivna för boende har inte råd att renovera eller riva och bygga upp på nytt. Så stora delar är ju rätt så slum eller ghetto. Men staden är bara så häftig, som french quarter, byggnaderna! Mitt viktorianska rokoko gotikska inrednings-hjärta smälter för byggnaderna i french quarter. St. Louis Cathedral, bourbon street, Olika museum, djurparker, parker, historiska platser och mina två absoluta favoriter St. Louis cemetery 1 och 2.
 
Låter kanske lite morbid men alltså dessa vackra gravplatser! Riktiga byggnader istället för vanliga stenar med vackra smidesstaket, plakaten på gravplatserna, historian och historiska människor som ligger begravda där. Jag har aldrig (för mer än uppenbara skäl) tyckt om svenska kyrkogårdar, tycker dem är stela och kala. Däremot så tycker jag mycket om italienska och grekiska kyrkogårdar, och det finns väldigt vackra kyrkogårdar runt om i USA. Och ja, jag är en sån konstig typ som googlat på världens olika kyrkogårdar. 
 
Tillbaka till pit bulls and parolees och USA, jag är inte alls förtjust i pitbulls eller någon form av kamphundar. Och nej det har inte med den gamla stereotypen att göra "alla kamphunda är livsfarliga" utan jag tycker helt enkelt inte om kroppsformen och jag uppskatter verkligen inte dräggel... 
Men alla hundar är vackra när man ser dem lida, när man ser benen sticka ut från alla olika kroppsdelar, när man ser stora fläckar med avsaknad päls, alla bitmärken, rivmärken, skav och sår efter koppel, kedjor you name it. Jag är väldigt tacksam över att vi inte har (ännu) problem med övergivna och gatuhundar här i Sverige. 
 
Vi har en del hundstall och omplaceringshem runt om i Sverige som tar emot hundar och andra djur för olika orsaker. Jag blev nyligen medlem på en facebook sida som heter Hundar för omplacering. Och det gör ont i hjärtat när man framförallt läser om valpar och gamla hundar som omplaceras. Valp på 5 månader söker nytt hem fick honom vid 12 veckor. Du har haft valpen i ca 2 månader.. Jag vet själv av erfarenhet att allting kan hända i livet men där är så många annonser. Jag kan förstå om det är en kvar-valp som inte blivit såld då kan dem vara äldre än 12 veckor men säg nej till uppfödaren ta inte hem valpen om du inte tänker ha den. Ha alltid en back up plan. Som när jag skaffade Ebbi, jag var väldigt sjuk just då och både jag och mamma hade i bakhuvudet att mmh tja det kanske blir att mamma får en hund till om jag nu inte skulle reda upp det hela liksom. Som tur var gick det bra. 
Gamla hundar på 10-15 år som omplaceras, jag kan förstå om hunden blivit sjuk och veterinärskonstnaderna är extrema. För mig är det inte djurplågeri att välja att hunden skall få somna in än att lägga 45+ tusen på operation eller mediciner. Hade jag haft 45 tusen över hade jag haft ett par nya bröst! 
 
Jag köper faktiskt inte ändrade familjeförhållande när det gäller omplacering av djur, man måste ha en plan. Att skaffa ett husdjur är som att skaffa ett barn! Du adopterar inte bort dina barn för att du skiljer dig från den andra föräldern. Så svante nu ska mmma och pappa skiljas så vi lämnar dig här på dagis så får vi se om någon kommer och väljer ut dig helt enkelt....
 
Parolees mhh tja jag har inga åsikter direkt, två av dem har varit rätt snygga hittills så. 
 
Så vad får vi ut av detta?
Jo jag vill bo i new orleans på min country ranch med min pickup truck där jag tar hand om gamla djur, allt från katter, hundar till kor kanske en stor landsköldpadda som heter Bengt. Gå i kyrkan om söndagar. Ranchen ska ligga nära stan så pendlingen blir minimal panikångest döh. Eller kanske ha ett sommarhus i New Orleans och ranchen någonstans i Tennesee, Texas något country ställe. Jag vill att Keya ska växa upp med proms, graduation robes, gårdsarbete, skaffa ett jobb till bensinpengar när hon är 16. Flytta långt hemifrån för att plugga, gå på dejter vilket dem faktiskt gör i USA. Uppleva den där amerikanska gemenskapen som fotbollen, kyrkan, skolan. Man är på någovis mer involverad i den amerikanska livsstilen. Här vet ungdomarna knappt vad deras fotbolls tränare heter.. Och just det där att man har sport lag i skolan! Tänk så mycket det hade gjort för svenska ungdomar om vi också hade haft basketlag, fotboll, simning som lag och team i skolan. Inte bara för gemenskapen men för idrotten i sig, få ungdomar till att röra sig mer. 
 
Men suck, jag får nog hålla mig till mina dagdrömmar och ljudböcker och hoppas att jag någongång blir tillräckligt frisk för den där USA resan..